utorak, 10. svibnja 2016.

KAKO I ZAŠTO OSTATI U FORMI  UZ DANAŠNJI ŽIVOTNI RITAM


Danas svi imaju svoje neko mišljenje o fitnessu i sportu, imaju svoju najdražu i najomraženiju vježbu, koja ih najbolje održava u formi... tako da je to dosta osjetljiva tema.

Koji je zaista najbolji način za vježbanje? Što ako ste u stisci s vremenom ili rijetko kada imate vremena za posveteti se sebi?

Za mene je tjelovježba važan segment u životu. Htjela sam prenijeti i na dijete moment uživanja u fizičkom pokretu i naviku ostajanja u dobroj formi a da to ne budu treninzi i vježbe koji se 'moraju' odraditi (nitko ne voli raditi ono što mora i što je naređeno). Postoji jedna bitna stvar, čak možda i bitnija od samog vježbanja, a to je razlog i cilj!

Na primjer, koji  je cilj dugog kilometarskog trčanja? Da li je zaista cilj sposobnost da se trči kilometrima? Razumijem da je za mnoge, koji trče maratone, sam dolazak na cilj motivacija i razlog cijele akcije, ali da li bi to zaista trebalo biti tako?

Razmislila sam i o vlastitim razlozima trčanja i bavljenja sportom. Oni su poprilično jednostavni,  htjela sam se osjećati psihički i fizički bolje, htjela sam malo bolje izgledati, htjela sam moći pratiti sina u svim njegovim aktivnostima i zanimacijama (čak sam upisala parkour kada i on da bi mogli oboje preskočiti klupu ili zidić iz zabave), imati snage za snowboarding, za vožnju biciklom na drugi kraj grada.... no, istinski razlog je zapravo vrlo jednostavan- biti dovoljno snažna i brza da bi mogla uvijek reagirati u  raznim životnim situacijama, pogotovo s djecom u blizini.

Iz nekih razgovora s ljudima, zaključila sam da je zadnji razlog zapravo naj bitniji. Sve one priče o nekome tko je skočio u ledeno jezero da bi izvukao utopljenika, nekome tko se penjao na strmi krov da bi izbjegao poplavu, o mami koja se popela visoko na stablo, s malim djetetom u ruci, da bi pobjegla od bijesnog psa su istinite i itekako imaju veze za ostajanjem u formi.
Nekada prije, pročitala sam priču o čovjeku koji je sjedeći na plaži primijetio promjene u kretanju vode i zacrnjeni horizont. Kada je shvatio da se radi o nevremenu velikih razmjera (Tsunami) počeo je trčati dalje od plaže. Jedini spas mu je bilo penjanje na strmu i poprilično visoku stijenu. Uspio se popeti u zadnjoj sekundi i spasiti si život, no, na žalost isto tako morao je gledati mnoge druge koji se nisu mogli popeti i izgubili život jer fizički nisu uspjeli reagirati. Da taj čovjek nije bio sposoban za popeti se u tako ekstremnim uvjetima, izgubio bi ga i on. Pitanje je bi li ja u toj situaciji uspjela isto? A vi?

Mislim da u gore navedenim situacijama kilometarsko dugo trčanje ne bi bilo baš od pomoći. Ono što svakome u životu treba je funkcionalno i učinkovito vježbanje (a sve ostalo je za vlastito zadovoljstvo), koje će nam pomoći u svakodnevnom životu u raznim situacijama.
Vježbanje u redovnim intervalima po 30 do 60 minuta bi bilo idealno po nekim parametrima. Ali što ako netko nema toliko vremena? Da li više uvijek znači i bolje?
Da ugrubo pojednostavim prilično složene činjenice- vaši mišići se sastoje od vlakana. Razlikujemo dvije vrste. Vlakna sporog trzaja i vlakna brzog trzaja. Prva su izdržljiva i sposobna za dugotrajan rad s malo umjerenog intenziteta. Druga vrsta, vlakna brzog trzaja, su sposobna za intenzivan i kratkotrajan rad, što znači da ostvaruju veliku silu za kratko vrijeme. Kao primjer- većina maratonaca ima oko 80% sporija mišićna vlakna, dok  većina sprintera ima oko 80% brža mišićna vlakna. Koji će vam više koristiti? Oba su nam potrebna i korisna, no kada želimo postići određen rezultat intenzivnije ćemo raditi na jednima ili drugima. 

U ovom slučaju nas zanimaju vlakna brzog trzaja iz sljedećeg razloga. Da li ste ikada čuli za hormon rasta? Najviše ga imaju djeca i odgovoran je za rasti i moć zacjeljivanja. Odrasli ga imaju manje a neki čak plaćaju velike iznose novca da bi im bio ubrizgavan. Dokazano je da kratke i eksplozivne vježbe (pod kojima rade vlakna brzog trzaja) otpuštaju hormon rasta u tijelo, on nam je bitan jer je najprirodniji i najbolji za sagorijevanje masti u tijelu, usporavanje starenja i izgradnju čvrstoće i snage. Dakle, mislim da bi bila dobra ideja iskoristiti ga  i aktivirati u svom tijelu u svrhu povećanja svojih fizičkih sposobnosti.
O ovome bih mogla još puno toga napisati no, prijeći ću na konkretan opis načina vježbanja za sve koji nemaju puno vremena a žele biti fizički sposobni za sve situacije u koje ih život stavi.
Prvo ću naglasiti da je prije svakog treninga obavezno istezanje, bilo da je to trening od sat vremena ili 20 minuta.

DVA PUTA TJEDNO- brzo trčanje

Brzo trčanje 20 sekundi- odmor 10 sekundi
Ponovite ova dva koraka 8 puta
zatim

Brzo trčanje 30 sekundi- odmor 60 sekundi
Ponovite ova dva koraka 8 puta
zatim

Brzo trčanje 20 sekundi- odmor 10 sekundi
Odmori 10 sekundi
To možete primijeniti na trčanju, voženju bicikla ili bilo kakvoj sličnoj aktivnosti.

DVA ILI TRI PUTA TJEDNO-vježbe snage
Zagovornik sam vježbanja sa vlastitom težinom tako da će i ove vježbe biti takve.

Sklekovi-počnite sa ženskim sklekovima u kojima ste koljenima oslonjeni na pod a stopala su vam u zraku. Napravite ih koliko možete a s vremenom povećajte broj ponavljanja.

Čučnjevi- također koliko možete uz povećanje broja s vremenom. Neka vam koljena nikada ne idu preko vrhova prstiju i neka vam i koljena i prsti stoje u istom smjeru. Ako radite čučnjeve sa raširenim koljenima spuštajte se do kraja čučnja a ako ih radite sa skupljenim koljenima, spuštajte se do pola.

Izdržljivci- Savršeni za snagu cijelog tijela i svakog mišića. Prednji, stražnji sjedeći ili postranični. Koji god da radite nemojte pretjerivati s vremenom. Bilo bi idealno početi sa 30 sekundi u svakome i onda lagano s vremenom povećavati vrijeme izdržaja.Ja nisam stručni trener niti liječnik i sve vježbe koje sam ovdje preporučila su iz vlastitog ili tuđeg iskustva. Smatram da vam ne mogu nikako škoditi ali vam uvelike mogu pomoći da izgradite kvalitetniji i sigurniji životni stil. Fizička sposobnost  vam širi spektar mogućnosti i u svim aspektima života i zato, vježbajte, budite zdravi i rješavajte prepreke u punoj snazi dobre volje, radi sebe i radi vama dragih ljudi koji vas okružuju. Moći pomoći sebi znači moći pomoći i drugima. 

Nema komentara :

Objavi komentar