utorak, 7. svibnja 2013.

PIJANI PIŠČANEC (ilitiga - pijano pile) :)

Moj vrli sin je pravi mali gurman! Voli jesti svo fino kuhanje, sendviči mu baš i nisu neko uzbuđenje, ali tu i tamo mu padne na pamet da baš taj dan ne voli neku namirnicu od povrća koja je za ručak. Baš onako za inat! Ali ono što apsolutno nikada ne odbija i što mu je broj jedan iz kuhinje je piletina u kljukuši (fini, fino!!!) a odmah poslije toga je pile s krompirom iz pećnice (baš voli tu piletinu)!  A još ako je to napravljeno na drugačiji način... 
Dakle - PIJANI PIŠČANEC! To je dobitna kombinacija!

Na prijedlog prijatelja Davora, ove zime na bordanju, odlučili smo napraviti pijano pile. Pile na boci (konzervi) pive ubačeno u pećnicu :)!  And it was fun, fun, fun! Od tada sam ga pravila u još nekoliko navrata i svaki put je sve veselije a pile izgleda sve bolje! 

Ovako je izgledalo zadnji put, tu sam ga samo još vratila na 15 min da se zapeče krompir i bataci!
 
Fotografija nije najbolja ali je dovoljno dobra (čak se vidi i kako se liijepo puši)! Inače volim ubaciti mrkvu, tikvice, crveni luk, pokoju rajčicu  i svašta nešto od povrća ali ovaj put sam se držala najednostavnijeg, kralja  povrća - krompira! 
Pile na ovaj način je zaista jednostavno za napraviti i nema puno posla a svaki put ispadne ukusno i sočno. A i veoma ga je zabavno praviti, pritom mislim na onaj dio kada se pile treba začiniti i staviti na tu bocu od pive  a kada se ispeče treba ga skinuti i rastrančirati na stolu i jednostavno sama ideja da je u pećnici boca s alkoholom (koji ispari) donosi  malo veselja i zadovoljstva a dijecu takav pogled na pećnicu uvijek fascinira.

E sad, evo kako to napraviti ukratko! Pile se začini izvana i iznutra, pa se namaže senfom izvana i iznutra (on dodatno omekša meso bez obzira koliko je mekano), zatim se malo namaže i uljem (ne previše jer piva koja isparava se lagano slijeva niz pile i na taj način ga zapravo zalijeva) i stavi se na otvorenu bocu/konzervu pive, naravno opranu i  bez naljepnice. Gornji dio pileta se prekrije folijom, da ne bi izgorilo odozgo, koja se skine poslije nekih pola sata pečenja. Pile se u principu peče oko sat vremena (procijenim po izgledu jer nikada ne znam tačno koliko mu treba a i zavisi da li je domaće pile ili kupovno, tj. da li je manje ili veće), a povrće se onda ubaci malo poslije nego što se pile počelo peći. To zavisi koju vrstu povrća ste stavili tj. koliko mu treba da se ispeče a da ne bude gnjecavo ili prepečeno. 

I to je to! Mmmmmmm, volimo fina jela, pogotovo ako se zabavljamo dok ih pravimo! :D

Nema komentara :

Objavi komentar